När man drömmer sig bort till en weekend eller semester i södra och mellersta Europa, t.ex. Italien, Frankrike och Österrike, ser man ofta ett bageri eller konditori framför sig. Ett konditori beläget invid ett torg där man efter gedigen shopping eller sightseeing slår sig ned vid ett sirligt bord för att avnjuta läckra och vackra bakelser. Eller ett gammalt kaffehus där man förs tillbaka i tiden med en härlig kaffedoft, vackra inredningsdetaljer och personal i traditionella förkläden. Eller en morgonpromenad till det lokala bageriet för att köpa med sig rykande färskt bröd till frukosten.

Vid sidan av gott bröd och bakverk är kaffet ett viktigt inslag. Säg den italienare, spanjor eller fransman som inte ställer krav på sitt kaffe? Även i Sverige har vi en stark kaffekultur och visst kan även vårt land stoltsera med ett antal vackra bagerier och konditorier. Idag känner dock många att det är svårt att hitta till de genuina ställena och det känns istället som att de stereotypa kedjorna har tagit över det mesta. Men den som söker finner! Kanske känns det för dyrt att inreda och hålla ett originellt och unikt kafé men för den som ändå vill ge det ett försök finns hjälp att få! Vänder man sig till Buildor hittar man såväl byggvaror som material till bra priser som man lätt får hemlevererat. Alla de stora märkena finns representerade och man kan lätt sätta sin egen prägel på sitt levebröd.

Under 1800-talet öppnade schweizerier i Sverige. Det var ställen som serverade både kaffe och alkohol. Namnet kom från de schweizare som invandrade till landet och som förde med sig sina traditioner, verksamheter och sina bakverk. Schweizerierna kom sedan i början av 1900-talet att bli konditorier, eller kondis som de kom att kallas i folkmun. Några exempel är Blanch’s kafé och Vetekatten i Stockholm, Bergs konditori i Marstrand och Fahlmans conditori i Helsingborg. Det sistnämnda utnämndes av Sveriges Bästa Bord år 2011 till “Årets konditori”.

Sveriges konditorier blev samlingspunkter för lokalbefolkningen. Framför allt för kvinnor som besökte dessa för att träffa sina väninnor, skvallra och ta plats. Ute i Europa fortsatte kaféerna att vara männens plats men här i Sverige gjorde kvinnorna dem till sina mötesplatser.

Det är såklart skillnad på ett bageri och ett konditori men idag börjar gränserna att suddas ut. Annat var det för ett århundrade sedan, då var det stor skillnad på en bagare och en konditor, ett bageri och ett konditori. För hundra år sedan bakade inte en konditor matbröd, kaffebröd och bullar utan var istället specialist på de finare bakverken.

En annan yrkestitel, som till stort har försvunnit, är sockerbagare. En sockerbagare bakade inte heller matbröd, kaffebröd eller bullar utan tillverkade tårtor, bakelser, konfekt, glass och liknande. Precis som en konditor. Dock hade sockerbagaren ingen servering såsom konditorn och alltså skilde sig de olika yrkestitlarna åt. Från början således sockerbagarens varor på apoteken.