Det finns få saker som är så förknippade med Sverige som knäckebröd. Idag finns det massor med sorter såsom glutenfritt knäckebröd, pizzaknäcke och allt däremellan. Knäckebröd är nyttigt och glutenfritt knäckebröd är extra bra för känsliga magar. Kanske du funderar på att öppna eget bageri och specialisera dig på knäckebröd?

Vill du baka eget knäckebröd, glutenfritt eller inte? Det finns massor med goda recept på nätet som är hur enkla som helst att göra. Att baka knäcke går ofta fort och nästan av sig själv och normalt behöver det ingen jästid. Du kan sedan krydda och dekorera det hur du vill, kanske med pinjenötter, vallmofrön eller sesamfrön.

Baka glutenfritt knäckebröd

När du ska köpa glutenfritt knäckebröd är det bara att gå in på Wasa och beställa, men om du ska baka det själv måste du tänka på att ha glutenfritt mjöl. Bara för att du eller någon i familjen är glutenallergiker ska detta naturligtvis inte behöva skapa några hinder. När du bakar med glutenfritt mjöl är det tre sädeslag du ska undvika eftersom gluten finns däri:

  • Vete
  • Råg
  • Korn

Att till exempel baka med majsmjöl är perfekt om du vill undvika glutenallergi. En del är inte så förtjusta i just majsmjöl men det finns också andra mjölsorter som exempelvis mandelmjöl och liknande. Du kommer att bli förvånad över hur många nya smaker du kommer att upptäcka när du bakar glutenfritt. Om du vill addera betydligt mer smak från den mat du är van vid kan du addera massor av nötter och fröer, olika sirapstyper och kanske citronskal eller liknande.

Ha rätt kavel

Att baka knäckebröd kan inkludera flera typer av kavlar. En vanlig kavel för att kavla ut degen till tunn deg innan den ska in i ugnen, men även en kavel med piggar som gör de där roliga hålen i knäckebrödet och ger brödet sin textur. Kavlar är billiga och går att köpa lite varstans så införskaffa några stycken så kan du baka riktigt mycket gott knäckebröd.

Gör mer med knäckebröd än bara bröd

Är det inte kul när det kommer nya recept och möjligheter? Idag är det superinne med knäckebrödspizza som kan vara gott både som mellanmål eller snacks som till en riktig och hel middag. På bagerierna runt om i Sverige hittar du ibland massor av varianter av knäckebrödspizza med alla möjliga toppings. Det finns till och med söta knäckebrödspizzor med efterrättsliknande toppings. Det som är bra med den här typen av pizza är att du inte direkt behöver bekymra dig om att degen ska bli för hård. Den är ju redan hård och så ska det vara. Däremot är det viktigt att du inte häller på för mycket vätska som gör botten geggig och simmig. Var noga med att baka brödet först och inte samtidigt som du häller på toppings. Detta sker alltså i två omgångar. Ät pizzan med ett gott vin till.