Även utanför storstadsområdena hittas fantastiska bagerier och caféer. Ska det göras en resa genom Sverige så varför inte uppleva Sverige genom det vi är bäst på. Här presenteras några av stoppen du bör ta lite omvägar för att nå.

  • Forsa hembageri, Uppsala – Surdegsbröd är passionen här och allting bakas i deras klassiska stenhällsugn. Har även ett stort utbud av tårtor, moussetårtor och klassiska fikabröd.
  • Själsö bageri, Visby – Här är det framför allt platsen som lockar. Visst, deras stenugnsbakade surdegsbröd håller högsta kvalitet men utsikten över havet och det isolerade läget är det som gör upplevelsen så storslagen. Bageriets café har bara öppet på sommarmånaderna, men en brödbod står varje fredag och lördag på Östercentrum.
  • Kaffestugan i Böda, Löttorp – Öland är ett smart resmål för den som gillar bra bagerier. Kaffestugan i Böda är inte bara ett bageri. Det är ett kafferosteri och hyr också ut stugor och lägenheter för besökare. Naturligtvis har det också ett klassiskt bageriutbud med smörgåsar, fika, pajer och smoothies.
  • Bjöhrns, Kiruna – Cafeet blev nominerat till Årets stjärnskott av White Guide Café. Råkar du vara i landets norra område rekommenderas en titt in till Bjöhrns. Det är känt för sina baristas och fokus ligger på kaffet – men även mackorna och fikabröden är riktigt bra.
  • Sturecafét i Örebro, Örebro – Caféet har fått kultstatus i Örebro på grund av sin höga kvalitet på både råvaror och hantverk. Har ingen tydlig nisch och fokuserar inte på något speciellt. Det är bara en stabil caféupplevelse av högsta klass.
  • Stenstans Bageri och Konditori, Sundsvall – Ett av invånarna mycket uppskattat bageri som erbjuder färskt bröd och ordentligt gofika. Har ett bra sortiment av av fikabröd, mackor och luncher.