När dofterna från bageriet sprider sig ut på gatan är det lockande att gå in och köpa med sig något hem. Det kan vara ett sött bakverk till fikat eller ett matbröd till middagen. Oavsett vilket kan det vara bra att veta vilket vin som passar till och https://vinoteket.se/ har ett stort utbud av viner som kan passa.

Att välja vin till en dessert är enkelt med hjälp av några enkla tips. Välj gärna viner som är något sötare än desserten för att de inte ska upplevas syrliga eller bittra. För dig som väljer dessertvin till bröllop är det bra att utgå från den tårta som ska serveras.

Viner upplevs olika beroende på vad som serveras till. Kombinationen mellan de olika smakerna kan ge olika resultat även om det är samma vin. Därför är det bra att utgå från typen av dessert när du ska välja ditt vin. Sött vitt vin passar ofta till söta bär och tillsammans med glass är ett lätt bubbligt vin ett bra val. Mörk och bitter choklad serveras gärna med söta starkviner eller sött rött vin. Tillsammans med nötter passar knäckiga starkviner. Sött vitt vin och söta starkviner passar även till kakor och pajer. Söt eller alkoholfri äppelcider serveras med fördel till fruktsallad eller äppelpaj.

Valet av mjöl till hantverksmässiga matbröd är lika viktigt som hur viner serveras. Matbrödens smaker tas ofta över av den mat som serveras till. Om brödet serveras med en karaktäristisk ost finns det ett större utbud av viner beroende på typen av ost. Bröd serveras ofta tillsammans med vissa typer av rätter som soppa eller sallad då valet av vin bör anpassas till typen av maträtt. Ingredienser i form av fisk, skaldjur, kött, svamp eller vissa kryddor ger en hänvisning om vilka viner som passar. Viss champagne kopplas ihop med en smakpalett av rostat bröd och öl med rågbröd.