Ciabattabröd är gjorda på vatten, vete, olivolja, salt och jäst. Det är relativt nytt bröd och bakades första gången av bagaren Arnaldo Cavallari från Verona i Italien. Anledningen till att Cavallari utvecklade brödet var att italienska bagare såg den franska baguetten som ett hot mot de inhemska bagerierna. Baguetten hade under den här tiden fått stor spridning i Europa.

En variant av Ciabatta är Panini. Det är enkelt förklarat att dela brödet på långsidan för att skapa flera små bitar som används för smörgåsar. Ordet Panino betyder ”liten bit bröd” på italienska och panini är pluralböjelsen. Ordet har utanför Italien kommit att syfta till en italiensk smörgås. Vanliga pålägg är salami, prosciutto och ost. Ett vanligt sätt att tillaga den i Sverige är att värma den i smörgåsgrill med exempelvis tomat och mozarellafylling.

Cavallari är en karismatisk och patriotisk person som brinner för bageri. Han håller än idag i kurser där han lär ut originalreceptet till bagerikollegor runtom i Italien. Brödet har blivit en internationell succé och har spridits till över 60 länder världen över. En klassisk italiensk efterrättsvariant är att helt enkelt bre på Nutella på en bit ciabatta. Om du söker på Dagens Nyheters hemsida hittar du recept på ciabatta och tips på tillbehör.