Bagel – det runda ihåliga brödet – nämns för första gången redan på 1600-talet i Polen och tros ha uppkommit och spridits av judiska emigranter. Brödet är ett vanligt, jäst vetebröd där degen först kokas i vatten under en kort period. Därefter formas brödet i den karaktäristiska ring-formen innan den gräddas i ugn, precis som vanligt.

Amerikaniserade varianter

Bagels har framför allt slagit igenom i USA och Kanada och många olika varianter har utvecklats sedan det runda brödet nådde andra sidan Atlanten. Vissa gillar att rosta bageln efter den gräddats, vissa vill toppa den med olika fröer eller salt. Det finns också bagels gjorda på fullkorn. Här är tre kända amerikanska bagelvarianter:

  • New York-style – Denna version innehåller salt och malt i degen men görs i övrigt på samma sätt som originalet. Många amerikaner anser att bagels från New York är bäst, på grund av den höga kvaliteten på vattnet – många menar att det är en myt.
  • St. Louis-style – Här är det inte receptet som är det intressanta, utan istället hur brödet skärs. Istället för att dela bageln horisontellt så delas brödat i åtta till tio bitar vertikalt – alltså så man skär en vanlig limpa.
  • Montreal-style – Montreal-bagels är sötare då den kokas i honungsvatten innan den gräddas. Degen innehåller heller inget salt.

Det klassiska pålägget för bagels i USA är cream cheese and jam – färskost och marmelad på svenska. Andra vanliga sätt är att bara bre på smör eller jordnötssmör. Det går också att göra den mer till en efterrätt genom att ta på smaksatt yoghurt, Nutella eller socker och kanel.