Göteborgs och Malmös invånare tackar precis som stockholmarna inte nej till en fika. I båda städerna finns ett enormt utbud av högklassiga fik, bagerier och konditorier. Oavsett om du föredrar bakverk eller bröd kommer du att hitta något som passar dig. Här är några toppval för fikasugna människor i Göteborg och Malmö.

Göteborg

  • Alvar och Ivar Surdegsbageri, Kastellgatan – Liten till ytan, kanske minst i Sverige, men låt inte det påverka ditt omdöme. De erbjuder kravmärkt surdegsbröd som bakas med lokalproducerat mjöl. Bageriet är ett av de högst rankade i hela Sverige.
  • David Bagare, Frölunda torg – Bageriet har funnits sedan 60-talet och erbjuder färska bageriprodukter som smörgåstårtor, tårtor, kakor och bröd. Ett bra sätt att uppleva svensk bagerihistoria!
  • Lilla Sur hantverksbageri, Kålltorp – Lilla Sur lever för bröd. Det är ett litet hantverksbageri som producerar storslaget bröd av alla typer. De har skippat all sidoverksamhet och satsar 100 % på ett kort. Vill du ha en tårta eller sallad är detta inte rätt ställe. Vill du ha fantastiskt, rykande färskt bröd från riktiga proffs bör du åka hit direkt.
  • Portens bageri, Munkebäckstorget – Ett bageri som levererar allt inom bröd och fika. Sortimentet är både klassiskt och modernt och säsongsbaserat för både miljöns och variationens skull. Mjölet är lokalproducerat och kvaliteten hög.

Malmö

  • Conditori Tessina, Tessins väg – En riktig veteran i branschen med sina 70 år. På menyn står massor av tårtor, bullar, kakor och så klart bröd. Bageriet uppskattas av båge unga och gamla eftersom de gärna testar nya saker men samtidigt lämnar de traditionella bakverken ifred. Ett måste!
  • Bagaren och boden, Värnhemstorget – Ett ekologiskt bageri som bakar bröd på ett traditionsenligt sätt. Råvarorna är så gott det går närodlade och de bakar mycket surdegsbröd. Intressant för glutenallergikern är att de även har ett stort utbud av glutenfria bröd och bakverk.
  • Gateau Slottstaden, Regementsgatan – Ett café och bageri, inspirerat av Frankrike. De bakar naturligtvis franskt surdegsbröd, men också franska tårtor, bakverk. Gateau finns har flera butiker i Stockholm och Skåne.
  • Bageri Caféet, Gustav Adolf torg – Bagels är detta bageriet stora grej. Välj ditt favoritbröd och din favoritfyllning och din fantastiska bagel görs på beställning enligt konstens alla regler. De har också ett stort sortiment av sallader, toasts och andra lunchrätter. Annorlunda och spännande.