Sverige har en stark bageritradition och i dagsläget finns runt 2500 caféer och bagerier runt om i landet. Svenskarnas ord ”fika” har blivit synonymt med svenskhet och våra bagare räds inte för att inspireras från hela världen i sin experimentlusta. Bagarna är samtidigt rädda om traditioner och ger sig inte på att förändra exempelvis prinsesstårtan.

Här listar vi bagerier, konditorier och caféer i Stockholm som erbjuder något utöver det vanliga.

Stockholm

En fråga halvt på skoj, halvt på allvar, som brukar ställas av stockholmare är: Hur många caféer kan en och samma stad egentligen rymma? Svaret är uppenbarligen väldigt många. Stockholmarna och deras turister tycks inte ha någon gräns på hur mycket bröd och bakverk som kan konsumeras. Här finns ett urval av klassiska bagerier som funnits sedan långt tillbaka och även nya, trendiga caféer som inte är rädda för att experimentera.

  • Valhallabageriet, Valhallavägen – Ett bageri som fokuserar på surdeg, men också mycket annat. Svenska Dagbladet gav priset för “Bästa semla 2019” till detta bageri. Många anser också deras kardemummabullar vara något utöver det vanliga.
  • Riddarbageriet, Östermalm – De erbjuder ett stort sortiment av frukostmackor, sallader till lunchen och lyxiga bakverk till fredagsfikat. De pressar även egen juice från färska frukter. Riddarbageriet är kanske mest kända för sin västerbotten & bacon quiche.
  • Bageri Petrus, Södermalm – Ett bageri som andas professionalitet. Visst har de även ett hemtrevligt fik i anslutning till bageriet, men de blev framför allt kända när deras bagare Alexander Pelli från Uddevalla utsågs till årets bagare 2019 av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.
  • Vete-katten, Norrmalm – Bageriet har funnits på samma plats i över 80 år och anses vara ett måste för sötsugna turister. I en stad full av fart och stress är Vete-katten en lugn oas med högkvalitativa bröd och bakverk. Förutom bageri bedriver de också konditori, café, tillverkning av choklad och kallskänk.
  • Tössebageriet, Östermalm – Ett annat gammalt bageri som precis som Vete-katten lyckats hålla sig kvar så länge på grund av sin tydliga perfektionism i bakandet. Mest kända är de för sina klassiska bullar och tårtor men erbjuder också till exempel fräscha frukostmackor. Läget med uteservering är en fantastisk bonus.
  • Bullar och Bröd Stenugnsbageri, Valhallavägen – Bageriet drivs av Gabriel di Grado som blev årets svenska mästare i bageri 2015. De framhäver sina fräscha, naturliga råvaror och serverar frukost, lunch och klassisk fika. Många använder deras take away för att ta med några bakverk på väg hem från jobbet.
  • Petite France, Kungsholmen – På Petite France är det mesta franskt och gjort av surdeg. Det har en tydlig nisch och är antagligen en toppkandidat för bästa surdegsbröden i Sverige. Utöver det serveras rejäla luncher där både kött- fisk- och salladsälskare kan hitta något intressant.