Branschorganisationen för svenska bageribranschen heter Sveriges bagare och konditorer och arrangerar bland annat Årets konditor, Mack-SM, Skolmästerskapen och SM för unga bagare. Det är inte ovanligt att de också får diverse specialuppdrag. Ett exempel är när Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifte sig och organisation fick ansvaret att ta fram bröllopstårtan.

Organisationen grundades år 1900 och arbetar för att främja utvecklingen av konditorier och bagerier i Sverige. De är med och utformar märkningsregler och riktlinjer kring hygien för bagerier och konditorier. Riktlinjerna är godkända av Livsmedelsverket.

De ger ut branschtidningen Bröd till sina runt 500 medlemmar som består av allt ifrån mindre konditorier och bagerier till större företag som Fazer, Delicato och Göteborgs Kex med flera. Utbildning är en stor del av organisationen. De ger ut böcker och är med och påverkar de gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar som berör bageri och konditori.

De driver också både Sveriges Bagarlandslag och Konditorilandslag som tävlar i internationella tävlingar, ofta med mycket goda resultat. Sverige kommer medverka i kvalet för bagar-VM – Coupe du Monde de la Patisserie – som går av stapeln i Paris mellan 16 och 19 maj.