Drömmer du om att starta ett bageri? Eller driver du redan ett bageri, men vill utveckla din verksamhet? Många bär på en dröm att starta en egen verksamhet, exempelvis ett bageri. Det finns väldigt många människor som gillar bakverk och det finns många som älskar att baka. Tanken att få baka och bjuda kunder på godsaker lockar många. Däremot räcker det inte att vara duktig på att baka för att kunna ha ett eget bageri. Det krävs även ett startkapital och ett affärssinne. Att driva ett bageri är att vara företagare. Det finns en hel del att tänka på för att komma igång och utveckla verksamheten. Nedan följer tips och råd för dig som vill starta eller utveckla ditt bageri.

Gör en budget

Det räcker inte att tro att det bara är att baka goda kakor för att lyckas. Bagaryrket handlar mycket om ekonomi och det gäller att planera och göra saker i rätt ordning. Bagerier, särskilt i uppstarten, har ofta små marginaler. Gör en budget där du tar reda på alla kostnader och hur mycket kapital du kommer att behöva. Du måste dels räkna ut en startbudget med de initiala startkostnaderna för bageriet. Därefter bör du göra en enkel resultatbudget för att ta reda på hur mycket du måste sälja för att täcka dina kostnader.

Ta ett företagslån

Många småföretag behöver tillskott av kapital för att komma igång eller för att ta verksamheten till en ny nivå. Ett smidigt företagslån kan hjälpa dig att utveckla dina drömmar. När du har gjort en startbudget kommer du att ha en uppfattning hur mycket pengar som behövs för att starta ditt bageri. Qred företagslån är både enkelt och smidigt. Du får en offert inom en timme och kan få utbetalning redan samma dag. För många småföretagare är ett lån avgörande för att möjliggöra idéer. Till ett bageri behövs det startkapital till ugn, utrustning, ingredienser och mycket mer.

Investera i marknadsföring

Det är viktigt att investera i marknadsföring för att locka nya kunder. Detta är särskilt viktigt i början innan ordet har hunnit sprida sig. Det är därför viktigt att ta med marknadsföringen i budget. För småföretagare är sociala medier som Facebook och Instagram. På dessa plattformar kan du marknadsföra ditt bageri relativt billigt. Du kan specificera din målgrupp vilket gör att du exempelvis kan välja att endast marknadsföra dig mot personer som bor i närheten. Dessutom kan du interagera och bygga relationer med kunderna.

Lär dig branschen

Vissa har en romantisk bild av bagaryrket. Det är därför viktigt att du har en realistisk uppfattning och är redo att jobba hårt för att uppnå din dröm. Lär dig branschen och det regler och lagar som gäller. Se till att du har alla tillstånd till Livsmedelsverket och Skatteverket.

Hitta en nisch

Bestäm vilken profil du vill att ditt bageri ska ha. Hur ska du stå ut i mängden? Ska du specialisera dig på en viss typ av bröd och bakverk? Kanske vill du enbart göra tårtor eller baka surdegsbröd. Det finns även franchise bagerier där du kan låna ett färdigt koncept. Ha en tydlig plan innan du sätter igång.