De flesta har nog någon gång ätit bröd, såväl matbröd som fikabröd. Men vilka är dem som tillverkar brödet som når hyllorna eller marknadsstånden?

Vad är ett bageri?

Ett bageri är en anläggning där bröd och bakverk skapas åt kunder eller för exempelvis hovet på slotten. De som jobbar på bagerier kallas för bagare, det är dem som framställer deg, knådar den och tillsätter jäst i för att sedermera ugnsbaka brödet. Ibland är ett bageri också ett konditori, det vill säga bagarna tillverkar inte endast bröd utan också bakverk såsom konditorer.

Vilka ingredienser behöver man till ett bröd?

Om man ska göra exempelvis vetebröd så behöver man vetemjöl samt vatten och jäst, eventuellt salt. Samma princip kan tillämpas för andra bröd beståendes av andra sädesslag. Jäst består av svampar i encellig form. Jäsning innebär ofullständig oxidation av organiska föreningar utan syre. Koldioxiden gör brödet fluffigt och inte lika degigt när brödet gräddas i ugnen.

Redskap som kan vara bra att ha när man bakar bröd är degkavlar, ugnsformar, utsmyckningsformer (exempelvis sådana som används för att baka pepparkaksgubbar). Att ha ett hårnät eller en bagarmössa är bra så att hårstrån inte kontaminerar brödet. I egenskap av bageriföreståndare kan du bära en Mössa med tryck på under vinterhalvåret, för att marknadsföra ditt bageris emblem eller namn. Självklart ska man också tvätta händerna noggrant innan man bakar bröd, precis som innan tillagning av mat.

Hur blir man bagare?

Idag går de flesta elever som är intresserade av att bli bagare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet, för att sedan eventuellt gå livsmedelstekniska bagarutbildningar. I vissa fall kan bagerierna även lära upp unga människor själva utan någon som helst akademisk inblandning, men som med alla andra yrken så premieras man av arbetsgivare om man har så många relevanta meriter som möjligt.

Utmaningen i yrket är att kunna leverera godtagbart bröd på kort tid, ofta lämnar man degarna att jäsa över natten för att sedan stoppa in dem i ugnen det första man gör när man kommer till sin arbetsplats på morgonen. Kunder idag har mindre tid på sig än förr vilket gör att många vill ha sitt bröd innan de åker till jobbet.

Finns det några speciella högtider för en bagare?

Folk äter bröd alla dagar på året, men speciella högtider är semmeldagen (brödbullar med grädde och mandelmassa i), soppdagar vid kommunala verksamheter (då serveras som standard bröd vid sidan om soppan). Idag köper dock de flesta konsumenter sitt bröd i matvarubutikerna och inte genom ett bageri, vilket gör att bagarna tillverkar bröd utifrån efterfrågan där.

Kan man baka sitt eget bröd?

Ja, det är inte så svårt. Det finns många recept att inhämta på nätet, och doften av nybakat bröd i bostaden upplever de flesta som ljuvlig.