Den franska baguetten är antagligen den brödtyp som exporterats mest till omvärlden. Receptet på det franska, vita brödet är simpelt. Allt du behöver är vatten, salt, vetemjöl och jäst. Resultatet blir ett bröd med mjuk insida och spröd utsida. Baguetten har blivit en symbol för Frankrike och uppskattas världen över. Den avlånga formen är karaktäristisk. Hållbarheten är väldigt kort. Äter man den 24 timmar efter bakning är den normalt för hård.
Den exakta historien bakom baguettens uppkomst är otydlig. Bevis finns för att bröden tenderade att bli mer avlånga och frångå den typisk runda formen under 1800-talet. Avlånga bröd var av någon anledning mer populärt, kanske vara det en trend. Avlånga bröd var under den här tiden mer krävande att baka, vilket gjorde att baguetten inte tog fart förrän nya ugnar och bättre brödbakningsprocesser utvecklades. Varför man valde att göra avlånga bröd från början berodde med all sannolikhet på att det fanns regelverk i Frankrike kring brödets mått. Det blev helt enkelt billigare att trots den lite mer komplicerade processen, baka bröden raklånga. Konsumenterna älskade formen för att det var enkelt att hålla i dem och fylla dem påläggen man hade till hands.