Initialt kallades den klassiska prinsesstårtan för Grön tårta på grund av sitt gröna marsipanöverdrag. Den finns benämn första gången i Jenny Åkerströms bok Prinsessornas nya kokbok från 1948. Åkerström ägde och undervisade på en hushållsskola för unga, välbärgade flickor. Bland hennes elever fanns bland annat prinsessorna Märtha, Margaretha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessa Ingeborg av Danmark. Namnet prinsesstårta kommer troligen från att prinsessorna var väldigt förtjusta i den gröna tårtan.

Grundreceptet var då ungefär som det är idag:

  • Sockerkaka
  • Vaniljkräm
  • Vispad grädde
  • Grönt överdrag av marsipan
  • Florsocker

Idag är det snarare regel än undantag att det även ingår sylt, vanligtvis hallonsylt, men det var alltså inte med i originalreceptet.

Sveriges bagare och konditorer marknadsför sedan 1993 sista veckan i september som Prinsesstårtans vecka, vilket anammats relativt väl av den svenska befolkningen. Med 500 000 sålda prinsesstårtor per år råder det inga tvivel om att det är en av de mest populära och kända bakverken vi har i Sverige idag. Syftet med Prinsesstårtans vecka är dock inte kommersiellt. Även om bagerierna och konditorierna så klart vill sälja mer så framhålls faktumet att för varje prinsesstårta och bakelse som säljs doneras pengar till Kronprinsessan Victorias fond.