I Sverige är det väldigt populärt att äta olika typer av bröd, detta på grund av att Sverige har haft ett aktivt lantbruk i flera år. Inom lantbruket finns det dock en mängd olika aktörer som gör det möjligt för bönder att ta fram olika sädesslag. Denna artikel kommer därför kolla närmre på hur lantbruket fungerar, från åkern till bageriet.

Viktiga redskap och verktyg

För att bagerier ska kunna baka bröd måste det också finnas lantbrukare som kan ta fram olika sädesslag. För att göra detta behöver lantbrukare en mängd olika maskiner, bland annat en harv och plog. Som tur är säljer hemsidor som Kellfri.se de allra flesta produkterna som behövs för lantbrukare. Man kan dessutom köpa produkter till trädgården där, vilket gör att nästan allt går att köpa på ett och samma ställe.

Hur tar man fram råvarorna?

För att lantbrukare ska kunna ta fram råvaror som behövs till bakningen behöver man förstå hur odling fungerar. Det börjar nämligen med att bönderna vänder jorden i början av året, varpå man därefter sår olika typer av frön. När detta har gjorts så låter man grödorna växa på åkern innan man kan skörda. Därefter måste råvarorna bearbetas för att ta fram olika typer av produkter som exempelvis vetemjöl och rågmjöl.

Hur köper bagerier de olika produkterna?

Ett bageri använder sig av extremt stora volymer mjöl och bakprodukter. Av denna anledning brukar de flesta bagerierna ha avtal med de olika producenterna, just för att man ska kunna köpa varorna till ett billigare pris. Om man är ett nyöppnat bageri kan det vara lite svårare att köpa stora volymer för en billigare peng fram tills dess att man har etablerat sig på marknaden. Till skillnad från förr i tiden har dock en del utländska företag börjat etablera sig på den svenska marknaden när det kommer till försäljning av mjöl och bakprodukter. Detta på grund av billigare arbetskraft i andra länder.