Doften av nybakat får det att kurra till extra i magen. Idag finns det en hel del bagerier i Sverige. För dig som bor nära ett bageri är det svårt att inte stanna till och köpa med sig något gott till kaffet. En bra start på dagen! Vet du inte var ditt närmaste bageri ligger kan du enkelt söka på nätet.

På ett bageri finns mycket att välja på. Allt från bröd, tårtor, småkakor, bullar, smörgåsar och chokladpraliner. Eller när det är dags för semlor , och bagerierna bunkrar upp med nybakta läckerheter.

En del säger konditori och andra bageri, men är det någon skillnad? Förr i tiden var det så. Ett bageri bakade tyngre bakverk, som bröd, bullar och andra jäsdegar. Konditorn ägnade sig åt lite finare bakverk såsom tårtor, kakor och annan konfektyr. Idag är det mer vanligt att det finns både och på ett bageri. Naturligtvis vill man kunna köpa både och på samma plats.

På det flesta bagerier kan du även förbeställa tårtor, smörgåstårtor eller bakelser för kalas, bröllop och andra event. Ibland kan det bli lite för mycket av det goda och då är det bra att ta fram sina tandborstar så du har rena och fina tänder inför nästa bullköp.

Många bagerier vill utöka sin verksamhet och erbjuder därför även sittplatser. Det blir ett bageri och café i sig, så du kan avnjuta ett bakverk direkt på plats. Som vi vet är svenskar ett fikatokigt folkslag. Även stora matkedjor så som ICA, Coop och Hemköp erbjuder även nybakat, men det slår inte känslan av att kliva in på ett riktigt bageri. Det känns ju förstås mer som hembakat, och vem vill inte ha den känslan med sig hem?