Om du var ung på 50-talet så vet du nog vilken stor betydelse fiken hade. Det har de fortfarande, men cafékulturen var nästan som nutidens klubbkultur. De unga samlades och utbytte stilar och pojk- eller flickvänner framför fiken och utanför stod gamla amerikanare eller motorcyklar med ägare med brylkräm i håret. Låt oss gå tillbaka!

De gamla fiken som blivit kvar

Du som är riktigt nostalgisk kan ta dig tillbaka till 50-talet genom att besöka jukeboxar och rosa skyltar med söta servitriser i de få caféer som faktiskt uppstod på 50-talet. Runt om i Sverige finns flera stycken och de som är så retro att de har 50-talet som hobby genom bilsamlingar och pinup-stilen, brukar ibland till och med hålla till här på sina träffar.

56:ans Café i Krylbo

I det gamla stationshuset i Krylbo i Dalarna har vi ett riktigt 50-talshak om man får uttrycka det så. Här kan du lyssna dig mätt på Elvis, titta bland de gamla LP-skivorna, handla gamla amerikanska bilkuddar och dricka riktigt gott kaffe och äta småkakor. Som välkomstfigur ser vi Dagny, den urtypiska servitrisen i form av en docka i entrén. Allt i fiket är präglat av 50-tal, man har tagit in lite av varje som delar av bensinmackar, tuff bilklädsel och vinylskivor.

Park Konditori i Bromma

Ett fik från en svunnen tid, så välbevarat och populärt fortfarande. Här träffades ungdomarna på kvällarna och hade dejter eller tog en tur vidare ner mot stranden i Äppelviken. Kakorna och bakelserna är fortfarande att dö för. Caféet har dock rustats upp och renoverats med tiden. Man har utökat köket, möjligtvis med en aktör som service partners rms som levererar den bästa servicen, och man har förbättrat menyn, dock fortfarande med samma smaker och stil från 50-talet. Park ligger dessutom mycket fint på en av gatorna i det vackra Äppelviken. Det är en samlingsplats för både de som bor i området, och för folk som kommer från andra ställen i Stockholm.

Valand Café som gick ett dystert öde till mötes

Fram till 2018 fanns det riktiga 50-talsfiket Valand i centrala Stockholm men såldes tyvärr och lades ner 2018. Stängningen kom som en chock eftersom det var ett av Stockholms mest kända fik. Du kan dock fortfarande gå förbi de gamla lokalerna på Surbrunnsgatan för att drömma dig bort igen.