Säg bageri och många får en drömmande blick. En blick som säger “kanelbullar, “surdegsbröd”, “baguetter” eller varför inte “wienerbröd”. Många har någon form av relation till bagerier (och konditorier) och ofta också sitt favoritbageri, det där stället man gärna återkommer till gång på gång för favoritbrödet, favoritkakan eller favoritbullen.
Ett bageri har idag gärna sina signaturbröd och signaturkakor. Något man är extra stolt över, gör extra bra och gärna förnyar och utvecklar. Det är bra ur konkurrenssynpunkt då det i städerna, framför allt de större, finns många konkurrenter. Man måste sticka ut på något sätt. Det gör man med sin bakning först och främst men också sin miljö och service. Att ha ett ombonat bageri där kunderna kan slå sig ned och njuta av doften av välbakat bröd, fina posters på väggarna och gott kaffe är inte bara ett sätt att få återkommande kunder, utan kunder som stannar en stund har också en tendens att köpa mer.
Fina posters är för övrigt något att ha hemma också. En fin poster med en passande ram förgyller ett hem och kan ge ett rum en helt ny känsla. En kaffeposter i köket gör, nästan, att det doftar kaffe!
Sju sorters kakor är ett gammalt begrepp, känt sedan slutet av 1800-talet. På den tiden hade man kafferep och skulle då servera minst sju sorters olika kakor. I dessa sju kakor ingick inte eventuella mjuka kakor, tårtor eller vetebröd utan man syftade till småkakor såsom “schackrutor”, “bondkakor” eller “drömmar”. I början av 1900-talet skulle man som värdinna servera minst sju sorters kakor, precis som tidigare, för annars ansågs man snål. Men att baka fler än sju sorter ansågs högfärdigt.
År 1945 utgavs receptboken “Sju sorters kakor” av ICA-kuriren. Den skrevs av Birgitta Rasmusson som idag är en välkänd kakprofil i Sverige och år 2017 hade boken sålts i 3,8 miljoner exemplar (inkluderat olika upplagor). ICA-kuriren utlyste en tävling till vilken alla och envar fick skicka in recept. Fler än 8 000 recept kom in och sedan var det upp till ICA att välja ut de 500 bästa. Till 1965 års upplaga hade man reviderat innehållet och väldigt få av ursprungsrecepten fanns kvar medan man till 1975 års upplaga åter hade med flera av de ursprungliga recepten. Boken tar inte bara upp småkakor utan här finns också recept på tårtor, skorpor, vetebröd och mycket annat.
År 2017 utkom den senaste upplagan, den sjätte i ordningen, och också i denna har recept omarbetats för att passa dagens hemmabagare. Man har även lagt till klassiker som många saknat och nya favoriter som tidigare inte var stora, till exempel macarons, croissanter och cupcakes.