Ett av världens kanske mest kända bakverk är napoleonbakelsen. Många tror att den är uppkallad efter den franska kejsaren Napoleon Bonaparte, men bakelsen har faktiskt inget med honom att göra. Svaret på varför den i Sverige kallas Napoleonbakelse är ett rent missförstånd. Bakelsen tros ha uppkommit eller åtminstone blivit först känd i den italienska staden Neapel, som på italienska heter Napoli. Meningen var alltså att den skulle kallas napolitansk bakelse. Missförståndet har inte bara spridit sig till Sverige utan till fler länder.
Bakelsen kom till Sverige i mitten på 1800-talet men finns i franska receptböcker från så tidigt som 1600-talet. Som de flesta andra bakverk finns napoleonbakelsen i flera versioner. Den svenska innehåller traditionellt sett vispgrädde, sylt och vaniljkräm och har två lager av smördeg – ett på toppen och ett i botten.
Napoleonbakelsen är i sin tur en variant av Mille-feuilles som normalt består av tre lager smördeg. Det finns också matigare varianter med exempelvis ost eller spenat mellan lagren. Mille-feuilles är populärt i flera länder och Japan, Ryssland och Italien – för att nämna ett fåtal – har utvecklat sina egna varianter av det klassiska bakverket.